Mindfulness
Mindfulness (Bilinçli farkındalık) Nedir ?

Mindfulness (Bilinçli farkındalık) Nedir ?
Mindfulness’in tanınmasını sağlayan Zinn, bu kavramı şu şekilde açıklamaktadır: Şimdiki zamanda ve yargısızca özetçe karar vermek demektir“. Mindfulness yeni bir kavram olmayıp doğu meditasyonunda asırlardır kullanılan bir teknik olup, kökeni Budizm’e dayanır. Psikoterapide yeni yeni kullanılan bir tekniktir. Psikoterapi, Mindfulness’e göre şimdi ve burada felsefesi önemlidir.
Kronik yorgunluk, anksiyete, stres, depresyon hepimizin hayatını zorlaştırır. Stres mantıklı düşünmeyi bile engeller. Sadece 8 hafta boyunca bile Mindfulness meditasyonu yapan kişilerin, Mindfulness sayesinde beyinde ki olumsuz düşünceleri azalttığı, stresi önlediği, empatiyi geliştirdiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini görülmüştür. Öğrenmeyi arttırdığı amigdalaların küçüldüğü görülmüştür. Bilinçli farkındalığın bir kaç tutumu;
•Anda kalabilmek
Yargıları fark etmek: Beyin sürekli iyi, kötü, başarılı, başarısız gibi kategorize eder. Mindfulness da ise uygulamalarındaki niyet, düşünceleri fark etmek gibi yargıları da fark etmektir.
Başlangıç zihni: Otomatik pilottan çıkıp şuan ki deneyimi farkındalıkla yaşadığınızda, bu deneyiminize sanki ilk defa yaşıyormuş izlenimi verilmektedir.
•Kabul etmek, sabır göstermek, şefkat göstermek
Bilinçli farkındalık nasıl geliştirilir?
1- Günlük farkındalık aktiviteleri: Diş fırçalamak, kapıyı kilitlemek
2- Düzenli, sistematik pratikler: Nefes farkındalığı
Psikoterapide, özellikle spor psikolojisinde yeni yeni kullanılan bir teknik olup bilişsel davranışçı terapiye benzer bir yönüde vardır. Mindfulness 5 adet farkındalıktan oluşmaktadır:
1- Yargısız olma
2- An’a odaklanma
3- Mesafe koyma
4- Serbest bırakma
5- Kabullenme
Ayrıca Göz At